top of page

Boeken over emoties

Bijgewerkt op: 4 jan. 2020

Samen lezen verbindt, het is een moment om lekker rustig samen te zijn, om lekker te knuffelen en de verhalen kunnen aanleiding geven tot mooie gesprekken. Boeken kunnen een kind ook echt verder helpen in zijn of haar sociale en emotionele ontwikkeling, daarom vind ik het heel waardevol om samen met mijn kinderen te lezen over emoties en hier zijn gelukkig veel boeken over geschreven! Deze zijn heel leerzaam en een mooie aanleiding om met je kind in gesprek te gaan over zijn gevoelens en hoe deze voelen, hoe je ze kan herkennen en hoe je ermee om kan gaan. Ik ging voor jullie op zoek naar de mooiste boeken over emoties en vond verschillende prachtige boeken die echt het lezen waard zijn!


Vandaag ben ik blij ~ Liesbet Slegers Dit boek is geschikt voor jonge kinderen van ongeveer 2 tot en met 5 jaar. Het is een vrolijk boek met kleurrijke plaatjes en leuke verhaaltjes, spelletjes en flapjes. Het gaat over de verschillende emoties van het jongetje Karel. Karel is soms boos, soms bang, soms verdrietig en natuurlijk ook vaak blij! Op elke emotie wordt ongeveer op dezelfde manier ingegaan. Elke emotie begint met een rijmpje en vervolgens wordt verteld hoe je kan zien hoe Karel zich op dat moment voelt. Vervolgens kan je kind aanwijzen wanneer hij zij die bepaalde emotie heeft en wanneer juist helemaal niet. Vervolgens kan je achter de flapjes kijken waarom Karel boos, bang, verdrietig dan wel blij is geworden. Gevolgd door een verhaaltje over de desbetreffende emotie. Elke emotie wordt afgesloten met een klein spelletje, zoals kleuren benoemen en poten tellen van knuffelmonsters. Een leuk boek waarmee je heel toegankelijk de verschillende emoties kunt uitleggen en bespreken! Bestel 'Vandaag ben ik blij' hier!

In mijn kleine hart ~ Jo Witek Een boek over een klein meisje met een hart boordevol gevoelens.. "grote gevoelens, kleine gevoelens, harde en stille gevoelens, snelle en trage gevoelens. Haar hart is een huis waarin ze allemaal samenwonen."Soms is het hart van dit kleine meisje gelukkig, soms dapper, soms woedend, soms kalm, soms gebroken, soms verdrietig, soms gevuld met hoop, soms bang, soms een beetje gek, soms verlegen en soms trots. Op elke emotie wordt doormiddel van een mooi verhaaltje kort ingegaan en het boek is daarbij prachtig geïllustreerd met simpele maar liefelijke plaatjes. Het boek is vooral geschikt voor kinderen van ongeveer 4 tot en met 7 jaar. Bestel In mijn kleine hart hier!


Draakje vurig - Josina Intrabartolo, Janneke van Alphen & Martine Goudappel  Draakje vurig is een hoogsensitief en strongwilled draakje. Hij is er gevoelig en heeft daarnaast een grote wilskracht. Draakje vurig wil in het verhaal een vlot bouwen om naar een eilandje toe te varen. Dat is al een beetje een spannend idee waardoor zijn spanning gelijk al een beetje opbouwt en tijdens het bouwen loopt door tegenslag zijn spanning nog verder op. Als de strandwacht hem tegenhoudt en zijn moeder ook nog eens zegt dat het geen goed idee is om naar het eiland te varen wordt Draakje Vurig woedend en spuuwt hij vlammen. Als al zijn vlammen op zijn is hij verdrietig dat hij zo boos is geworden. Samen met zijn moeder vaart hij even later alsnog naar het eilandje toe. Het boek laat heel duidelijk zien hoe spanningen kunnen oplopen en voor een uitbarsting kunnen zorgen, want hoe meer spanningen Draakje Vurig voelt hoe roder hij wordt. Een mooi verhaal op rijm. Hooggevoelige, strong-willed kinderen zullen zich hier zeker in herkennen! Ik denk dat het geschikt is voor kinderen van een jaar of 4 tot en met 8 jaar. Van Draakje Vurig is sinds kort ook een tweede deel geschreven: Draakje Vurig op school. Ik heb hem nog niet gelezen, maar hij is vast en zeker ook leuk! Draakje Vurig bestel je hieren het nieuwe boek Draakje Vurig op school is hier te vinden.


Het kleurenmonster ~ Anne Llenas In het boek wordt het kleurenmonster wakker met een vreemd gevoel. Hij is helemaal in de war en voelt van alles door elkaar. Hij voelt zich blij, verdrietig, bang, boos en kalm tegelijk. Een klein meisje helpt hem om de gevoelens van elkaar te scheiden doormiddel van kleuren. Rood is de kleur van boosheid, geel van blijdschap, blauw van verdriet, zwart van angst en groen van kalmte. Het boek is prachtig geïllustreerd met schilder, krijt en knutselwerkjes (als ik dat zie krijg ik zin om met de kids te knutselen!) en het vertelt in een kort, maar heel krachtig verhaal de ervaring van de verschillende gevoelens. Wil je samen met je kind aan de slag met het oefenen van het benoemen van verschillende emoties dan is dit een heel behulpzaam boek! Het boek is geschikt van ongeveer 3 tot 6 jaar en je besteld Het kleurenmonster hier.Ook is er van dit boek een pop-up versie, die vind je hier.


Luuk is laaiend ~ Robert Starling Luuk is een lief draakje, maar als iemand hem vertelt wat hij moet doen, wordt Luuk heel erg boos. Dan spuwt hij vlammen en laat zo alles in as achter. Zijn vrienden vinden het niet meer leuk om met hem te spelen en dat vindt Luuk niet eerlijk. Hij praat er met zijn moeder over en zij leert hem hoe hij met zijn boosheid om kan gaan. Luuk ontdekt ook dat veel dieren hun eigen manier hebben om rustig te worden en nu Luuk verschillende manieren heeft om zijn woede te laten zakken ontdekt hij dat hij iets veel leukers met zijn vlammen kan doen! Het is een heel leuk, vrolijk boek met mooie illustraties. Mijn kinderen vinden het echt een leuk boek! Een aanrader om samen met je kind te lezen als hij/zij ook regelmatig erg boos wordt! Het boek is geschikt voor kinderen van ongeveer 3 tot en met 8 jaar. Luuk is laaiend bestel je hier!


Ferm ~ Tirza van Schie

Tirza van Schie (die moeder die ook van die prachtige gedichten schrijft!) heeft haar eerste kinderboek geschreven over Ferm, het jongetje dat niets half doet maar alles heel. En soms wordt Ferm heeeeeel boos! Ferm heeft ook altijd heeeeel grote ideeën. "Zo bedacht hij bijvoorbeeld dat hij een kasteel kon maken van het tafelkleed en twee stoelen en dat zijn zus een prinses was en hij een ridder en er was een draak en een slotgracht met een inktvis en tien haaien en dan moesten ze op avontuur... " Maar als het niet loopt zoals hij wil en zijn zusje het kasteel per ongeluk kapot maakt wordt Ferm heeeel boos en moet Ferm heeeeel hard huilen. Hij leert van de haai dat je niet boos bent, maar dat je boos hebt. Net zoals je pijn hebt en niet pijn bent. Ook heeft hij spijt en maakt hij het goed met zijn zusje. Ferm is een prachtig leerzaam boek over gevoelens, over dat je gevoelens hebt die komen en ook weer voorbij gaan, over spijt hebben en het goedmaken met de ander. Een absolute aanrader! Geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 4 tot ongeveer 8 jaar. Bestel het boek 'Ferm' hier!


Alles wat ik voel ~ Stine Jensen Een mooi en prachtig geïllustreerd boek over emoties. Er wordt op een breed scala van emoties ingegaan: blijheid, jaloezie, verliefdheid, verdriet, trots, moed, angst, melancholie, kalmte, eenzaamheid, hoop, schaamte, verveling, verlegenheid, woede, empathie, wraakzuchtig, schuldgevoelens, trotsheid en afkeer. In het boek wordt ingegaan op waarom je je zo voelt en of het erg is om je zo te voelen. Ook wordt er ingegaan op de vraag of je je eigen gevoelens kunt veranderen. Aan de hand van herkenbare voorbeelden, toegankelijke uitleg en open vragen zet dit boek aan tot nadenken, filosoferen en stilstaan bij je eigen gevoelens en die van anderen. Het is een boek voor kinderen vanaf een jaar of 9. Voor jongere kinderen is het boek niet geschikt. Er is trouwens bij dit boek ook een doosje vol met prachtige emotiekaarten verkrijgbaar die met het boek of zonder het boek te gebruiken zijn (De box vol emoties). Het boek 'Alles wat ik voel' bestel je hieren de Box vol emoties is hier te vinden.


Er zijn natuurlijk nog veel meer boeken over emoties! Lees jij vaak boeken over emoties en welk boek hierover is bij jullie favoriet? Super leuk als je een reactie hieronder achterlaat!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page